Рейки

Публикувано от Admin НА 11 февруари, 2011 НЯМЯ КОМЕНТАР

..Георги Грозданов – Рейки и Каруна Мастер, Сейким 1 и 2 ниво, възстановителни терапии, радиестезия,

„Проблемите, които имаме, не могат да бъдат разрешени на същото ниво на мислене, на което сме ги създали“

..Рейки е все още нова и непозната за повечето хора практика. Но в наши дни е ..мощен и ползотворен метод да си помогнем на себе си и на другите за лечение, ..както и за поддържане на добро енергийно ниво.
..Като цяло Рейки е работа с полагане на ръцете върху определени позиции на ..тялото. Името се състои от “ рей „, което означава космос и от “ ки “ – енергия, ..т.е. работа с космическа енергия. Тази енергия е безкрайна, защото Космосът е ..безкраен. Управлява се от Висши сили с много мъдрост. Но за да бъдеш ..проводник на тази енергия е необходимо да се премине обучение, затова се ..правят курсове от т. нар. Мастери, обучени да те посвещават в Рейки ( с т.нар. ..инициации или посвещаване ). Няма никакво изискване към човека, който ще се занимава с тази енергийна лечебна система. Не е необходимо да се знае каквото и да било за енергиите или за органите на тялото. Достатъчно е човек да иска да научи тази система. Има няколко нива на обучение, като последното е Мастерското.Така постепенно всеки може да минава всяко следващо ниво и накрая да реши дали желае да изкара и Мастерското ниво. Но до там пътят е дълъг. Важното е, че с всяко отделно ниво си полезен на себе си и на другите, а колкото повече нива минеш, естествено научаваш повече нови знания.
При работа с Рейки, освен полагането на ръцете върху определена позиция на тялото, се използват и символи. Те са свещени и се използват само от хората, получили инициация. Работата с тях е нещо прекрасно според мен, защото освен когато правим процедури на нас самите или на друг човек, символите могат да се използват самостоятелно за отделни моменти от нашето ежедневие. Например за пречистване на всичко – като храна, премахване на негативните ефекти от приема на лекарства, за пречистване на домовете и работните места от натрупани негативни влияния и т.н.
А как става всъщност преминаването на енергията през човек и дали се усеща? Тя е неутрална като цяло по отношение на температура, но се адаптира към нуждите на тази част от тялото, където се прилага – някои хора може да я усетят като топла, но може да бъде и студена. Космическата енергия влиза във всеки човек в малки количества през 7-ми енергиен център, намира се на главата. Тя слиза по главния енергиен канал, достига 4- енергиен център и оттам излиза през акупунктурните точки в средата на дланите на нашите ръце. Ако човек положи ръцете си върху тялото си, това малко количество енергия преминава през това място и ако там има болка, тя ни помага да я успокоим. Това се отнася за всеки човек, то е инстиктивен жест да полагаме ръце на мястото, където се усеща болка. Но при обикновените хора трябва много време ръцете да останат на болезненото място, за да се успокои болката.
Рейки помага на физическо, ментално, емоционално и духовно ниво.

 

 

НАУЧНО ОБЯСНЕНИЕ НА ЕНЕРГИЯТА РЕЙКИ

Някой аспекти от лечебната работа с рейки вече започват да се изясняват и от научна гледна точка. Най-важният момент е как Рейки включва електромагнитните полета, създадени от всички живи същества. Учените откриха, че в тялото протича електрически ток. Този ток тече по нервната система и е един от начините, по които тялото се саморегулира. Тя е свързана с всеки орган и тъкан в тялото и чрез нея от главния мозък пътуват сигнали, които регулират всички телесни функции. Съществува и втора нервна система, наречена Периневрий, която се състои от един пласт съединителна тъкан, обвиваща нервната система. Повече от половината мозъчни клетки са периневрийни клетки. Когато някоя част в тялото е увредена, периневралната система генерира електрически потенциал в увреденото място и алармира тялото за увреждането. Едновременно насочва към мястото бели кръвни телца , подвижни клетки на кожата и лекуването довежда до промяна на електрическия потенциал и равновесие. Биомагнитните полета отдавна се измерват от учени, физици и биофизици изследвайки тази материя от човешкото познание.
Доктор Игнат Игнатов и създадения от него Научноизследователски център по медицинска биофизика, са водещи и признати институции в изследванията на тази материя от световната научна общност. www.medicalbiophysics.dir.bg
От научна гледна точка човек не свършва с кожата, а се простира извън нея, в близкото пространство. От личен опит знаем, че това е истина, тъй като всеки от нас усеща присъствието на другите. Сега това вече е доказано и обяснено научно.
Научните изследвания и измервания правени в тази материя дават интересни параметри на излъчвания:
# биомагнитното поле на сърцето е измерено от разстояние 4.5 метра;
# силата на полето около ръцете на лечителя е 0.002 гауса;
# честотата на полето около ръцете варира от 0.3 до 30 херца, а по-голямата част е в диапазона 7-8 херц;
# измерени честоти на различни тъкани в тялото:
нервни клетки – 2херца; кости-7херца; сухожилията-10херца; капиляри-15херца; Едно от уникалните качества на Рейки е, че способността за нейното приложение е в резултат от Настройката. Учените обясняват, че Настройката може или събужда един вътрешен аспект във всеки от нас, да събуди едно ниво, което притежава по-висш разум и познание относно целостта, благополучието и лечението. Понеже разумът се намира извън нашия ум, би било подходящо да се каже, че разум идва от едно свръхсъзнание, намиращо се в нас. Факт е, че рейки не черпи от енергията на човека, показва, че настройката задейства някакъв енергиен източник, които е различен от източника на енергия, подсигуряваш ежедневните потребности на организъма. Следователно, Рейки потвърждава идеята, че хората притежават скрит потенциал, който в повечето хора е в латентно състояние, но може да бъде събуден.
Често задаван въпрос е: Как може да се обясни въздействието от разстояние ?
Причината за лечението от разстояние вероятно са Скаларните вълни: когато две магнитни полета имат една и съща честота и са с противоположни фази, те взаимно се анулират. Това анулиране не унищожава ефекта от полетата, тъй като потенциалите продължават да съществуват и пораждат това което е известно като скаларни вълни. Те не взаимодействат с електроните, както правят магнитните полета, а с стомните ядра. Това е причината да не могат да се блокират от клетката на Фарадей или от някакъв друг тип екраниране и се разпространяват на всякакви разстояния, без да губят от своята сила. Тези вълни, а не магнитните полета, могат да бъдат основния източник на лечебния ефект.
Но дори теориите да обясняват до известна степен по какъв начин работи Рейки, един аспект продължава да бъде загадка. Биомагнитните полета и Скаларните вълни са зависими от физическото тяло или от някакво друго физическо средство което ги генерира. Но мнозина са имали непосредствени контакти с по-висши същества, които изпращат изцеление. Те не притежават физически тела. Тогава как възниква тяхната лечебна енергия? Как е възможно тяхното съществуване от научна гледна точка?
Това са въпроси които чакат своите отговори и изследвайки тези скрити аспекти, науката ще направи удивителни открития, които да разширят нашето познание и да променим живота на нашата планета.

“Никой човек не е остров” е казал през 16-и век поетът Джон Дон, и до днес думите му продължават да са актуални и верни. С всеки ден нашият свят става все по-малък. Интернет, проблемите с околната среда, политиката и международната търговия сближават различните култури. Тенденцията на 21-ви век е: “Да го направим заедно.”
Конкуренцията отживя своето време. Днес еволюцията е движение от зависимост към независимост, достигайки взаимозависимостта.
Зависимостта не е само отрицателно понятие. Тя показва способността да обичаш, да бъдеш отворен за другите, да приемаш и оценяваш достойнството на другия, да видиш собствените си недостатъци и да осъзнаеш, че не си сам. Зависимостта е първата крачка към любовта.
Но ако не притежаваме желание да постигнем успех със собствени сили, да стоим твърдо на собствените си крака и да живеем собствения си живот, вероятността за развитие е минимална. Това важи на индивидуално, културно и международно ниво. Един независим човек, една независима общност, са привлекателна проява на голяма сила и чиста мощ – сила, която не може да бъде пренебрегната. Независимостта обаче не е крайната цел.
Следващата стъпка – взаимната зависимост – съдържа в себе си идеята за общуване между отделните хора и народи, както и факторите, които влияят върху околната среда. Перфектна аналогия за състоянието на взаимозависимост е принципът на светлината. Една и съща светлина свети във всеки от нас. Тя осветява пътя на всяко същество, независимо дали притежава разум или не, независимо какъв е неговият път. Трябва просто да погледнем природата, за да видим как се проявява удивителното взаимодействие на нейните сили. Накъдето и да обърнем поглед, откриваме единството на всички неща. В системата на Рейки силата, любовта и светлината също образуват единно цяло. Само единството на енергиите превръща живота в нещо, което си струва да се живее.
В живота има една основна истина, основана на тези три понятия: сила, любов, светлина, въпреки че съществува далеч отвъд тях. Това е идеята, че нищо не може да бъде направено, ако божественото не го е пожелало. Индийският мъдрец Рамакришна Парамханса предлага да предоставим на Бога властта над нашия живот: “Нека Бог подписва всички важни документи, тогава всичко ще си идва на мястото.” Всъщност, точно това трябва да се случи, за да се превърне всеки човек в проводник на божественото.
Днес отделното его не е в състояние да оцелее. То е изпълнило своя дълг, и предназначение, изиграло е ролята си. То е сънувало собствения си сън, но ние вече сме будни. Когато се събудим, сънищата губят своето значение и скоро биват забравени. Може би точно затова Рейки се превърна в най-често прилаганата индивидуална лечебна техника в целия свят. Потенциалът, който има Рейки и който тепърва ще се проявява, е много повече от индивидуално лечение.
Няколко са причините, които обясняват защо силата на Рейки е в състояние да обедини света.

Рейки като система на лечение и начин на живот е изключително достъпна за овладяване. По думите на д-р Усуи “всеки може да практикува Рейки”.
Рейки дава резултати, които се проявяват на всички нива – физическо, умствено, емоционално, душевно, както и техните изяви: удоволствие, болка, здраве и болест.
Рейки лекува настоящето, но също така лекува миналото и бъдещето.
Рейки лекува болни и здрави; богати и бедни; млади и стари.
Рейки лекува всички хора, независимо от тяхната националност, пол и раса, независимо от религията, която изповядват, независимо къде живеят и с какво се занимават. Рейки е над всички разделения и обединява всички религии, раси и хора.

Всеки от нас е част от енергията на Рейки. Щом като една и съща енергия кара да бие сърцето на всеки от нас, значи може да работим заедно с всички, вместо против всички. Когато две ръце се обединят, преодолява се усещането за индивидуалност.

Всички ние сме едно!

ПРИНЦИПИТЕ НА РЕЙКИ

Валтер Любек

Рейки системата на Микао Усуи е много ефикасен метод за холистично лечение чрез предаване на жизнена енергия (Рейки) от един човек на друг, както и за самолечение. Но тя е и система за духовно развитие на личността, мистичен път към светлината.
За да използваме Рейки като лечебен метод за тялото и ума, трябва да сме получили подходяща инициация и знания за тази енергия. Обучението включва:

* лечение на цялото тяло;
* работа с аурата;
* интуитивна рейки;
* хармонизиране на чакрите;
* специални позиции за специфично лечение;
* правила за здравословна диета и хармоничен начин на живот.

Но ако искате Рейки да внесе хармония във вашата душа и да ви води по пътя към светлината, ще ви е необходимо знание за мистичния аспект на системата на Микао Усуи за естествено лечение (Рейки до). Тя включва принципите на Рейки, медитация, познание на езотеричното значение на символите на Рейки и Вака – духовните стихотворения на император Мейджи, които Микао Усуи високо цени.
Активният аспект на Рейки представя доста колоритно многообразие: символи, мантри, позици на ръцете, работа с чакрите, мисловно лечение, хармонизиране на аурата, лечение от разстояние и т.н.
Мистичният аспект на Рейки е безмълвно царство, което се разкрива само пред онези, които искрено желаят да погледнат в огледалото на Божествения Аз. Това е божествената сила на медитацията и съзерцанието, на посвещението, прозрението и осъзнаването.
Петте оригинални принципа на Рейки Микао Усуи заема от император Мейджи, който отваря Япония за Запада и се стреми да даде на своя народ духовна ориентация. Те са:

Точно днес не се ядосвай.
Точно днес не се тревожи.
Точно днес бъде благодарен.
Точно днес работи усилено.
Точно днес бъди добър с другите
.
Скритото послание

Ако разбираме и прилагаме в живота си принципите буквално, те не могат да се превърнат в слова с практическо значение. Вместо да помагат и лекуват, някои от тях биха могли да създадат и проблеми. Всеки, който се опита никога да не се ядосва или да не се тревожи, да работи усилено, да бъде добър и да обича хората, ще свърши като ВЛПС (Велик лицемер, потискащ себе си) и може да стане напрегнат, циничен или подтиснат заради своя предполагаем провал.

Значението на “Тук и Сега

В петте принципа на Рейки пет пъти се повтаря думата “днес”, което прднамерено ни насочва осъзнаване на значението на настоящия момент. Всички големи духовни учения приемат, че хората могат да бъдат истински щастливи, да обичат, да открият какво наистина представляват, да усетят пулса на живота, да развият своите таланти и да действат в името на доброто на всички, само ако са ТУК И СЕГА.
Само в настоящия момент пред нас се разкрива възможността да въздействаме върху дадена ситуация и да я променим към по-добро. Ако “живеем” в миналото или в бъдещето, няма да постигнем успехи в настоящия миг, няма да научим нищо, няма да успяваме особено в оцеляването… Ако не сме ТУК И СЕГА, няма да се радваме на живота.
Ключът към тайната на духовното пробуждане може да се открие в думите ТУК И СЕГА. Едно от фундаменталните послания на мистичния път на Рейки е: “Със своето съзнание бъди в настоящия момент, бъди тук и сега. Това е единственият начин да достигнеш Валиката божествена светлина. Това е единственият начин да промениш живота си към по-добро и да му придадеш по-голямо духовно значение.”
Запазването на будност във всеки настоящ момент е основата на истинското духовно съзнание, което е канал на божествената сила, течаща в съществата, които са пробудени. Чрез тях тя се влива в този свят и е в състояние да поддържа лечението и мира, щастието и развитието.

1. Гневът може да бъде положителен източник на невероятна сила

Точно днес не се ядосвай.
Първият принцип на Рейки е свързан със силата на агресията, жизнената сила, чийто дом се намира в чакрата в основата на гръбначния стълб. Ако посланието бъде разбрано правилно, гневът може да се превърне в огромен източник на сила.
Гневът е начинът, по който агресията (агресивната енергия е форма на жизнена енергия) изразява себе си, когато е откъсната от конструктивното действие; т.е. гневът е жизнена сила, на която е отнета възможността да се прояви в действие.
Когато изпитаме гняв, трябва да използваме всички ресурси на ума, интуицията и жизнения си опит, за да стигнем максимално бързо до основата на това чувство, да открием защо Висшият Аз е изпратил тази мощна енергия в тялото и ума ни точно в този момент. След това трябва да намерим начин тази огромна сила да бъде трансформирана и впрегната в полезна работа. Гневът и раздразнението спират в мига, когато скритото намерение на енергията, активизирана в този момент, се превърне в смислено действие. Резултатът е неутрализиране на скритата причина.
Отделните стъпки на тази процедура са необходими само докато се създаде новият навик и се разшири съзнанието, докато бъдат излекувани старите блокажи, които не ни позволяват да действаме. Много полезна може да бъде медитацията Гашо, открита в съчиненията на Микао Усуи, която има специална връзка с практическото приложение на петте принципа на Рейки в живота.
За да направите медитацията Гашо, седнете на стол или възглавница за медитация, сложете дланите пред сърцето и концентрирайте вниманието си във върха на средните пръсти. Всеки момент, прекаран в медитация, е възможно най-добре прекараното време. Най-добри резултати се получават, ако процесът на медитацията е 30 минути на ден.
В този дълбоко духовен лечебен процес е изключително важно да бъде открита истинската причина за гнева.
Пример: Ако се ядосваме заради определен човек, не трябва да спрем търсенето на причината, докато не разберем какво е отключило собствените ни страхове и какви са неприятните качества, които другият наистина е демонстрирал. (Да не забравяме, че у другите ни ядосва само онова, което не приемаме у себе си; че другите са само огледала, в които се оглежда собствената ни същност.)
Пример: Ако ни изпълни раздразнение от нещо, което видим по новините, от някоя сцена във филм или от някоя вестникарска статия, добре е да се опитаме да разберем обективно защо нещо, което е толкова далеч от нас, а понякога дори не е истинско, толкова лично ни засяга. Можем да се съсредоточим върху това, от което наистина се страхуваме, защото страхът винаги е свързан с гнева, и кои части (вероятно потиснати и необичани) от собствената ни личност са се появили в съзнанието чрез нашето преживяване. Ако този важен лечебен процес не може да се отключи спонтанно, от голяма полза са разговорите с личен духовен съветник, редовна медитация и интензивно гадаене.
Това е първият принцип. Когато работите с него, може да лекувате и развивате коренната чакра, която се намира в основата на гръбнака. Силата на този енергиен център е огромна и предизвикателството, пред което се изправяте, е страхотно. Обобщено, първият принцип гласи: “Бихте ли искали да продължавате да се ядосвате и оплаквате от другите или желаете да се заемете енергично с работата за превръщане на истината, красотата и добротата на този свят в реалност и по този начин да позволите на божественото да работи чрез вас за благото на всички живи същества?”
Този принцип може да освободи силата, от която зависят следващите принципи на Рейки, така че те да функционират в наша полза.

2. Тревогите могат да бъдат хармонизирани подобно на гнева

Точно днес не се тревожи.
В определено отношение тревогите са подобни на гнева. Медитацията, съзерцанието, интуицията, разговорите и гаданията могат да ни помогнат да открием действителната, истинската и свързана с нашата личност причина за тяхното възникване. Това ще ни позволи да превърнем основната енергия, уловена в тревогите и страховете, в конструктивни, смислени действия, които – в последна сметка – ще ни освободят от всичко негативно.
Тревогите показват, че даден аспект от нашето същество (обикновено подсъзнателен) усеща, че губи контрол върху важни неща, необходими за оцеляването или поддържането на важни ресурси. С други думи, подсъзнателният ум вярва, че съвсем скоро нещата могат да станат твърде опасни, болезнени или неприятни и в момента не знае как да се справи с тази ситуация. Можем да решим този проблем, като осъзнанем от какво точно се страхуваме. В повечето случаи, в светлината на съзнанието, причината за страха се оказва недействителна или такава, каквато може да бъде отстранена с малко усилие. Само трябва да погледнем в тъмния ъгъл и да видим, че там не се крие никакво чудовище, или да избягаме навреме, да се защитим ефикасно, да преговаряме или по някакъв друг начин да повлияем положително на ситуацията.
Рейки може да бъде от голяма полза, когато насочим своето внимание към тревогите, отдавайки Рейки на своите шест основни долни чакри в продължение на три до пет минути за всяка от тях. Докато го правим, ръцете не трябва да се допират до тялото, а да са на една-две длани разстояние. В такава рейки позиция може да се достигне по-лесно съответния енергиен център.
Вторият принцип на Рейки “Точно днес не се тревожи” е свързан със силата на страха. Ако се вгледаме по-внимателно в страха, ще открием, че той е само пазач, но много хора го превръщат в управител на своя живот. Когато страхът бъде поставен на мястото, което му се полага, престава да се подтиска силата на чакрата в основата на тялото. Нейната енергия става достъпна за нас и следва своя естествен път.
Страхът ни казва: “Остани там, където си! Не мърдай! Стани по-малък, отколкото си!”
Рейки ни казва: “Познай своите сили. Стани и тръгни по своя път по свой собствен начин! Дай пример на другите, особено на тези, които са по-слаби, помогни им да открият своя личен път и да го осъзнаят!”
Работата с този принцип лекува важните области на втора и трета чакра.

3. Благодарността създава доверие и ни свързва с останалата част от Сътворението.

Точно днес бъди благодарен.
Благодарността означава опознаване на голямото благоволение, на божествената благодат, която живее във всичко, което ни се дава, независимо дали ни изглежда малко или голямо. Нищо от това, което животът ни дава, не е предварително определено. Енергийните потоци на божественото могат да текат към нас, но понякога могат и да не текат. Личната ни заслуга е минимална, ако се сравни с огромното усилие, което животът полага, за да достави на всеки от нас всичко, от което се нуждаем.
Практическата благодарност означава да свържем себе си с мрежата на живота и поддържани от нас, да достигнем до силата на истинската вяра. Когато сме благодарни, значи признаваме величието на творческата сила. Признаваме и силата на божествената искра, която живее във всеки от нас и дава възможност на сърцето ни да бие, а на тялото и ума позволява да живеят.
Благодарността е израз на доверие. Основано върху постоянната практика на благодарността, разширяващото се съзнание е единственото, което може да намали усещането, че си сам и трябва сам да се грижиш за себе си в един враждебен свят.
Източникът на живота ни кани на празник – в пряк и преносен смисъл. Благодарността ни позволява да постигаме успех. Колко често хората не обръщат внимание на протегнатата за помощ ръка на съзидателната сила, само защото настояват за един твърде специфичен тип щастие и успех, основавайки този свой стремеж върху представата, че винаги знаят какво е най-добро за тях или защото просто не разбират, че съществуват и други възможности.
Благодарността изостря усещането за разбиране на божествените сили. В теорията за чакрите този ефект може да се свърже с шеста чакра, разположена в центъра на челото.
Този принцип на Рейки ни помага да не свършим живота си в самота. Единствено тези, които осъзнават връзката между всички неща в живота, могат наистина да възприемат божественото. Без значение кои сме, откъде идваме и как се развиват нещата за нас в момента, ние можем да призовем благодатта на божествената сила, да използваме всичко, което е необходимо, и да започнем да подобряваме нещата от живота.
Източникът на живота предлага достатъчно храна за всички. Не е необходимо да воюваме един срещу друг, за да се развиват нещата добре за нас. Можем да развиваме себе си и ако ни е останала някаква сила, да се застъпим за тези, които са по-слаби. Трябва да се молим за помощ, да сме внимателни и да благодарим за това, което получаваме. Ако приемем този принцип от дълбочината на сърцето си, ще разберем, че точните неща винаги идват при нас в точния момент.

4. Усилената работа върху себе си ни помага да преодолеем упоритата съпротива и да открием собствената си сила.

Точно днес работи усилено.
Да работиш в духовен смисъл, означава главно и предимно да работиш върху себе си. Само когато го правим както трябва, при това постоянно, можем постепенно да се отворим към нашия божествен Аз. Тази усилена работа няма да е наложена насила от някой друг. Тя е необходима, защото в противен случай добре затвърдените привични модели на страха и ненаситността, на чувството за отделеност и затвореност, на завистта и омразата, на съмнението в себе си и несъзнателността, на отказването от себе си и безотговорността, ще узурпират управлението на нашия път в живота и ще унищожат лечебния резултат, постигнат трудно с помощта на любовта, вниманието, разширяването на съзнанието и преданите, целенасочени действия.
Днес някои хора са склонни да оценяват работата си като нещо недуховно. Те превръщат в идоли своите развлечения и забавления, но и това не им носи необходимото им щастие, удовлетворение и любов към себе си в духовен смисъл.
Целта на принципа “Точно днес работи усилено” не е да превърне работохолиците в светци.
Точно толкова важно е, работейки върху себе си, да отделим време за почивка и дълбока релаксация. Неспособността за истинска релаксация е широко разпространена на нашето време. В своите мисли и чувства ние се лутаме между страха да не изпуснем нещо или да не бъдем наказани за нашия “мързел”, от една страна, а от друга, страхуваме се, че чрез релаксацията ще се приближим прекалено близо до себе си и вече няма да можем да подтискаме неприятните неща, които бихме могли да открием.
За да се излекуваме от тези лоши навици, са необходими определени усилия. В този смисъл усилената работа означава да се приложат сериозни усилия, за да се върви по пътя към Бога, например, в настоящия момент, а не просто да се посещава два пъти седмично групата за медитация. Единствено този вид упоритост може да разтвори и хармонизира трайно блокажите, които не ни позволяват да се обединим отново с Бога.
В този лечебен път естествено влиза и релаксацията. Ин и Ян могат да се открият навсякъде, дори и тук. От тази гледна точка не е необходимо да сменяме работата или професията си. Духовността има смисъл, само когато може да се претвори в ежедневна реалност и да обогати живота на отделния човек. Нашата професия или работа е проява на собственото ни призвание като духовното измерение на работата, с която си изкарваме прехраната. Ако не се ангажираме сериозно с работата си, ако не работим упорито върху себе си в рамките на нашата професия и не изпълняваме своята роля в света толкова добре, колкото е възможно, няма да можем да открием пътя към себе си и да вървим по него. Подобно на отношенията с хората и на всичко останало в живота и работата трябва да се приема сериозно, да доставя удоволствие и радост. Тогава можем да позволим на своите таланти да се изявят и силата ни да укрепне, а и другите ще имат полза от нашата дейност.
Принципът “Точно днес работи усилено” ни насочва да се ангажираме истински с живота, да не си губим времето и да използваме всичките си възможности. Нашето време на земята е скъпоценно, защото можем да научим някои неща и да ги претворим в реалност само докато сме тук, върху тази планета.

5. Предизвикателството от практикуването на духовната любов

Точно днес бъди добър с другите.
Вероятно най-голямото предизвикателство е да се отнасяме един към друг с любов. Защото истинската духовна любов изисква най-доброто от всеки участник, а не просто да са налице добри намерения, като в крайна сметка се стига само до повърхностна адаптация на поведението.
Да се отнасяме един към друг с любов, може да означава усмивка или прегръдка в подходящия момент, добра дума или дело, извършено от сърце и с разбиране. Проява на любов може да бъде и непоколебимостта, яснотата и силата да не позволим на хората да се втурнат необмислено в бедата, да ги задържим, докато не дойдат на себе си и не са в състояние да вземат спокойно истинско решение спрямо своя бъдещ път.
Принципът “Точно днес бъди добър с другите” означава да признаем и почитаме божественото у другите. Когато виждаме съзидателната сила във всяко нещо и се научим да уважаваме нейните прояви, можем да направим и следващата стъпка – да познаем себе си в многобройните огледала и да усетим пламъка на живота вътре в нас. Всички ние сме свързани, в края на краищата, намираме се в една лодка. Отново и отново трябва да размишляваме какво е значението на този принцип и да го осъзнаем на едно по-дълбоко ниво. На повърхността тази перспектива може да ни се струва погрешна, но истината често се крие зад сцената, където нишките се съединяват.

В заключение:

Принципите на Рейки в Системата на Микао Усуи за естествено лечение не трябва да се разбират като наръчник от правила. Те са призив да анализираме внимателно и цялостно своето поведение и да се откажем от безполезните навици. Предназначението на принципите е да ни провокират и стимулират да се замислим по-дълбоко за своя живот. Те са коани (духовни загадки), помагащи да се освободим от рационалния ум, който иска винаги да контролира всичко до най-малката подробност, но в действителност знае малко за истинския живот. Те оказват неоценима помощ за практическия подход към Рейки.

Принципите на Рейки по време на лечение

Ако петте принципа на Рейки се включват непрекъснато в лечебните сеанси, ще настъпят важни резултати. За целта всеки рейкист трябва да работи непрекъснато върху тях.

ТУК И СЕГА
Трябва да се стремим да се отворим напълно към лечебната ситуация в настоящия момент. Без значение какво може да се случи след това, по време на сеанс рейкистът може единствено да посвети себе си изцяло на Рейки и да направи най-подходящото, използвайки целия си досегашен опит, интуицията си и влизането си в настоящия момент.

ТОЧНО ДНЕС НЕ СЕ ЯДОСВАЙ И НЕ СЕ ТРЕВОЖИ
Това означава да поемем изцяло отговорността за своите емоции. Ако по време на сеанс възникнат гняв или тревога, енергията трябва да се насочи по градивен начин, за да се използва Рейки полето за промяна в съзнанието. Може да се работи от разстояние върху шестте чакри (без седма), а след това да се анализират емоциите, за да се стигне до първопричината.

ТОЧНО ДНЕС РАБОТИ УСИЛЕНО
Рейки сеансът трябва да се провежда с тотално отдаване, а не да се гледа на взаимодействието с универсалната жизнена енергия като на “малка почивка”. За целта е необходимо непрекъснато обучение, полагане на усилия за личното развитие, размишление, анализиране, убеденост, че Рейки, свързваща ни с Божествената сила, работи, за да се случи това, което е най-добро за нас.

ТОЧНО ДНЕС БЪДИ ДОБЪР С ДРУГИТЕ
Важи в еднаква сила и когато работим Рейки с другите, и когато работим Рейки със себе си. Защото трябва да бъдем добри и с другите, и със себе си. Ако по време на Рейки сеанс на повърхността изплуват дисхармонични емоции, Рейки ще ни помогне да ги неутрализираме така, че да не товарим околните с тях. Ако работим с другите, трябва да помним, че наше задължение е да им внушим, че в Рейки пространството те са в безопасност и могат да изразят своите емоции, без това да нарани или натовари някого.

ТОЧНО ДНЕС БЪДИ БЛАГОДАРЕН
Не разглеждайте своя достъп до Рейки като нещо, което се разбира от само себе си. Нашата благодарност се увеличава почти автоматично, когато изживеем съзнателно удивителните ефекти от Рейки.

/ Информация поместена в изданието „Духът на рейки“, на Валтер Любек, Франк Петер, Уилям Ранд-2002 год. /

Остави Коментар